Mobiltelefon – Ny lag från den första februari 2018

Du får inte använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om du håller den i handen när du kör ett motordrivet fordon.

Mobiltelefonen som distraktion

Mobiltelefon är lika med distraktion, och om man samtidigt framför ett fordon, är det inte en bra kombination.
Detta är oavsett om föraren håller telefonen i handen eller använder handsfree. Det är klart att det blir betydligt lättare att manövrera fordonet, växla och att hålla koll i speglarna, om man slipper hålla i en telefon med ena handen.
Men faktum är att det är själva samtalet som påverkar förarens förmåga att framföra fordonet på ett säkert sätt.

Ett enkelt experiment

Titta på något intressant och gärna spännande på tv:n, sen ringer du samtidigt upp någon som du ska prata med om något. Du kommer inte att klara av att hänga med i både handlingen på tv:n och i telefonsamtalet. Periodvis kommer du att tappa delar, oavsett handsfree eller inte.
I detta experiment kan ingen skadas allvarligt – Men i trafiken kan det ske.

Men om någon åker med då?

Det är faktiskt värre att prata med någon via telefon under körning än att prata med någon som färdas i samma fordon. Detta för att den som finns med via telefon inte kan se om föraren behöver koncentrera sig extra vid en speciell situation som dyker upp, på samma sätt som den som åker med i fordonet, utan istället kan börja ställa frågor som ”var tog du vägen?” och ”är du kvar?” Och ytterligare stressa på föraren.

Omkörningar

En annan sak som de flesta säkert varit med om. När vi kör på motorvägen och blir omkörda av en bil, efter ett tag kommer vi ifatt samma bil och kör om den. Efter en stund kommer samma bil och kör om igen. Anledningen till detta är naturligtvis svårt att sia om. Men i många fall gissar jag på att ett telefonsamtal, har tagit en del av koncentrationen. Vilket lett till att föraren sänkt hastigheten, och när de sedan har lagt på ökar de hastigheten igen.

Mer än att ringa med

Vi har inte ens nämnt allt annat man kan använda sin mobiltelefon till. Men det är självklart att den inte ska användas alls under färd. Helst ska även ljudet på mobiltelefonen helt stängas av, för när det plingar i telefonen, har vi alla svårt för att låta bli att titta efter vad som hände. I snitt går det 30sek, efter att telefonen givit ifrån sig ett ljud innan vi tittar på den.

Radion då?

Att lyssna på radio eller att lyssna på poddar är inte lika farligt som att prata i telefon, vi blir inte lika involverade, generellt sätt.

Var rädda om er!
Så vårt råd till er: Minimera all kommunikation via mobiltelefonen under färd och försök även att få bort alla privata samtal.